Det första spadtaget för den nya olympiska poolen tas den 16 maj av den grekiska OS-silvermedaljören Spiros Gianniotis och svenska flerfaldiga medaljören Therese Alshammar. 50-meterspoolen håller olympisk standard och är en del av den infrastruktur som anläggningen kontinuerligt utvecklar för såväl elitidrottsmän som motionärer.

– Vi är oerhört stolta över att den svenska OS-truppen förlägger sitt träningsläger på Cavo Spada, det visar att anläggningen håller hög kvalitet. När vi nu kompletterar med en 50-metersbassäng i OS-klass, är det ett mycket fint tillskott i vårt allt mer populära sportprogram som riktar sig till de breda träningsgrupperna, säger Peter Browall, Apollos Sverigechef.

Den Olympiska poolen kompletterar redan befintliga faciliteter så som ett utomhusgym – Mediterranean Olympic Gym, välutrustat inomhusgym samt, tennisbanor och gruppträningsytor. Poolen är klar till våren 2018 och den nya Kreta-säsongen öppnar.

– En 50-meters träningspool kommer göra stor skillnad för anläggningen. Det innebär att klubbar och landslag kan resa till Kreta redan från tidig april in till november. Det finns ett stort behov av pooler i riktigt bra klimat och det kommer Cavo Spada och Apollo kunna erbjuda. Flygresan till Kreta är kort och avstånden på hotellet små. Det här blir en perfekt bas för både simmare och triathleter, säger Peter Reinebo, truppchef på Sveriges Olympiska Kommittee.

-Cavo Spada Resort har inför Olympic Camp genomgått en uppgradering av infrastruktur och utrustning för att hålla en hög olympisk träningsstandard, en nivå som krävs för att husera toppskiktet av elitaktiva. Hotellet står nu redo att välkomna alla nivåer av gäster oavsett om det är en vanlig motionär eller elitidrottare. Med en 50-metersbassäng kan vi även erbjuda triathleter och simmare en komplett helhetsanläggning med bra infrastruktur, utrustning i världsklass, god och näringsrik mat samt rena fräscha rum med bekvämt avstånd till allt, säger Daniel Giray, nordisk sportchef på Apollo.