Om Kreta

Resmål, nyheter, restips och fakta om Kreta

Fakta om Kreta

Information och fakta om ön Kreta som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Greklands största och mest mångsidiga ö och här finns långa och vackra stränder, små lantliga byar, vackra och mysiga städer och en anrik och antik kultur. Den vackra ön Kreta är det mest populära resmålet i Grekland. Kreta är Greklands största ö och är belägen i östra Medelhavet mitt emellan Europa och Afrika. Fakta och bra att veta om Kreta.

Information om Kreta

Kreta är en grekisk ö i Medelhavet och är en av Greklands tretton regioner. Regionen Kreta delas upp i fyra prefekturerna Chania, Heraklion, Lasithi och Rethymno. Kreta har ett stort antal populära turistorter, som t.ex. Chania, Rethymnon, Agia Pelagia Agios Nikolaos och Hersonnisos. Största stad är Heraklion, som också är Greklands femte största stad. Strax söder om Heraklion ligger det minoiska palatset Knossos. Kretas längsta flod är Geropotamus, är 45 km lång. Det finns bara en sjö på ön, Kournas. Ön är 260 km lång och 60 km bred och därmed störst av alla de grekiska öarna. Kreta är Medelhavets femte största ö och har en yta på 8 261 km². Ca 50 km söder om Kreta ligger den lilla ön Gavdos som är Europas sydligaste plats. På ön finns det fyra stora bergskedjor: Lefka Ori (Vita bergen), Psiloritisbergen (Idabergen), Lasithibergen och Sitiabergen. Kretas högsta berg är Ida eller Psiloritisberget, som är 2456 m högt. Det bor ca 623 000 personer på ön. Språket är grekiska, valutan är Euro (€) och tidsskillnad till Sverige är +1 tim.

Turism på Kreta

Ön är en av Greklands största turistdestinationer. Ca 2 miljoner turister reser till Kreta varje år. Kreta lockar turister med kultur, nattliv och fina badstränder.

Kretas historia

De första som kom till ön kom troligen från Mindre Asien eller Afrika på 6000-talet f.Kr. Människokulturen på Kreta under bronsåldern cirka 2600-1100 f.Kr. kallas minoisk. Vid 1900 f.Kr. byggdes de stora palatsen vid Knossos, Faistos och Malia med vid 1700 f.Kr. förstördes palatsen, troligen av en jordbävning, palatsen byggdes upp igen. Vid 1100 f.Kr. attackerade dorerna från Balkan Kreta vilket innebar det slutet för den minoiska kulturen. Vid 100-talet f.Kr. hade romarna erövrat det mesta av Grekland och 69 f.Kr. invaderade de ön. År 1645 erövrade det osmanska riket Kreta. År 1898 blev Kreta självständigt och 30 maj 1913 gick ön med i en union med Grekland.

Språk som talas på Kreta

På Kreta talar man grekiska.

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA