Att ge dricks på utlandsresor kan vara en förvirrande fråga för många svenskar då det inte är en vanlig praxis här. Vings guider får ofta frågor om dricksetiketten då detta skiljer sig åt mellan olika länder och servicenivåer. För att klargöra vad som är lämpligt när det gäller dricks har Ving sammanställt riktlinjer baserat på information från deras guider i 12 av sommarens populäraste semesterländer. Detta är dock riktlinjer och det är viktigt att även överväga den faktiska servicen man får.

Enligt Vings riktlinjer för Kreta ser drickspraxisen ut så här:

  • Städerskan: Cirka 1 euro per person och natt.
  • Piccolo (bagagehjälp): Cirka 1 euro per bagage. Detta är dock ovanligt utanför Aten.
  • Servitören: Ungefär 10 procent av restaurangnotan, även om det ibland tillkommer en ”service charge”.
  • Taxichauffören: Eftersom taxameter inte alltid används är det rekommenderat att förhandla om priset innan du stiger in i taxin. Vid längre sträckor är det vanligt att avrunda uppåt. Förväntan på dricks varierar, men generellt förväntas inte dricks för kortare resor.
  • Frisören: Ingen dricks förväntas enligt riktlinjerna.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ekonomiska förhållanden och den lokala praxisen kan påverka hur dricks uppfattas. I länder som Grekland och på Kreta, där ekonomin kan vara ansträngd, kan dricks vara en viktig del av servicemedarbetares lön. Om du är nöjd med servicen är det därför att betrakta som en vänlig gest att ge dricks enligt rekommendationerna, även om det är bra att ha i åtanke den egna budgeten och servicens kvalitet.