Matsmart lanserar nu en olivolja som är mer inriktad på att gynna bönderna på Kreta. Denna extra jungfruolivolja är ekologiskt framställd och importeras i samarbete med Konstantine’s, ett familjeföretag baserat i Stockholm, specialiserat på produkter från västra Kreta.

”Det finns ungefär 600 olivsorter världen över. Den sort vi använder, koroneiki, är en av de som innehåller mest antioxidanter som gör olivolja så hälsosam. Koroneiki-sorten har använts för oljeproduktion på Kreta i över 4 500 år,” förklarar Kostas Foutsitzidis, VD på Konstantine’s.

Träden som bär koroneiki-oliverna är särskilt känsliga för miljöförändringar. Universitetet på Kreta bedriver forskning kring hur klimatförändringar påverkar olivträden och hur jordbruket bör anpassas till dessa förändringar.

Grekland är det land som producerar mest olivolja av högsta kvalitet. Cirka 5 procent av all extra jungfruolja kommer från Kreta och utgör en viktig del av öns ekonomi. På grund av den ekonomiska krisen i Grekland har bönderna varit tvungna att hitta kortsiktiga lösningar. En stor del av skörden säljs i bulk till Italien istället för att flaskas och säljas på marknaden, vilket gör att de förlorar en stor del av vinsten.

”Vårt mål är att förändra detta. Genom att köpa olivoljan direkt från bönderna kan en större del av det ekonomiska värdet stanna hos dem. Dessutom återinvesterar vi en del av vinsten tillbaka till bönderna, liknande initiativet med enkronan för att stödja de svenska mjölkbönderna,” säger Karl Andersson, VD på Matsmart.

Olivoljan säljs för 49 kronor för 250 ml och 79 kronor för 500 ml. Av varje såld flaska går 5 respektive 10 kronor tillbaka till bönderna för att stötta deras verksamhet.