Det första spadtaget för den nya olympiska poolen tas den 16 maj av den grekiska OS-silvermedaljören Spiros Gianniotis och svenska flerfaldiga medaljören Therese Alshammar. Denna 50-meterspool håller olympisk standard och utgör en del av infrastrukturen som anläggningen kontinuerligt utvecklar för både elitidrottare och motionärer.

Peter Browall, Apollos Sverigechef, uttrycker stolthet över att den svenska OS-truppen väljer att ha sitt träningsläger på Cavo Spada, vilket visar att anläggningen håller en hög kvalitet. Tillägget av en 50-metersbassäng av OS-klass är ett viktigt tillskott till det allt mer populära sportprogrammet som riktar sig till en bred träningspublik.

Den nya olympiska poolen kompletterar redan existerande faciliteter såsom ett utomhusgym – Mediterranean Olympic Gym, välutrustade inomhusgym, tennisbanor och ytor för gruppträning. Poolen förväntas stå klar till våren 2018, och inför den nya säsongen på Kreta kommer den att vara tillgänglig för besökare.

Enligt Peter Reinebo, truppchef på Sveriges Olympiska Kommittee, kommer den 50-meters träningspoolen att göra stor skillnad för anläggningen. Den ökar tillgängligheten för klubbar och landslag som kan resa till Kreta från tidigt på våren ända in i november. Behovet av kvalitativa pooler i ett gynnsamt klimat är stort, och Cavo Spada tillsammans med Apollo kommer att kunna tillgodose detta behov. Resan till Kreta är kort, och avstånden på hotellet är små, vilket gör detta till en idealisk bas för simmare och triathleter.

Daniel Giray, nordisk sportchef på Apollo, delar att Cavo Spada Resort har genomgått en uppgradering av infrastruktur och utrustning för att upprätthålla en hög olympisk träningsstandard. Med den nya 50-metersbassängen kan de erbjuda triathleter och simmare en komplett anläggning med högklassig infrastruktur, världsklass-utrustning, näringsrik mat och bekväma, fräscha rum på nära avstånd till alla faciliteter.