Nu lanserar Matsmart en olivolja som ger mer tillbaka till bönderna på Kreta. Olivoljan, som är av typen extra virgin och är ekologiskt producerad, importeras och säljs i samarbete med det stockholmsbaserade familjeföretaget Konstantine’s, som har specialiserat sig på produkter från västra Kreta.

– Det finns cirka 600 olivsorter i världen. Den som vi använder heter koroneiki och är en av de sorter som innehåller mest av de antioxidanter som gör olivolja så nyttig. På Kreta har man framställt olja av koroneiki över 4 500 år, säger Kostas Foutsitzidis, vd på Konstantine’s.

Trädet som koroneiki växer på är dock mycket känsligt för förändringar i miljön och vid universitetet på Kreta pågår forskning kring hur olivträden påverkas av klimatförändringarna samt hur jordbruket behöver anpassas till nya förutsättningar.

Grekland är det land i världen som producerar mest olivolja av den högsta klassen – cirka 5 procent av all extra virginolja kommer från Kreta. Där utgör den en viktig del av öns försörjning. I spåren av den ekonomiska krisen i Grekland har dock bönderna tvingats till kortsiktiga lösningar. Bland annat säljs en stor del av skörden i bulk till Italien istället för att de själva tappar den på flaska och säljer den vidare till marknaden. Därmed går de miste om en stor del av vinsten.

– Det vill vi ändra på. Genom att köpa olivoljan direkt av bönderna så stannar en större del av det värde som skapas kvar hos dem. Dessutom låter vi en del av vår vinst gå tillbaka till bönderna, ungefär som i initiativet med enkronan för att stötta de svenska mjölkbönderna, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Priset för olivoljan är 49 kronor för 250 ml och 79 kronor för 500 ml. Av det går 5 respektive 10 kronor för varje såld flaska tillbaka till bönderna.